Heves Megyei Sakkszövetség oldala

Heves megyei sakkélet

 
<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>


Bódi Csaba (HEOL)Cikk besorolása: Szövetségi hírek Ifjúsági hírek Egyéb híranyagok

Egri sakkélet: nagy lépések előre


A 2024-es sakkolimpia magyarországi rendezésének lehetősége, a 43. Agria Sakkfesztivál, az NB II-be pályázó egri csapat és Majoros Rózsa ifjúsági válogatottsága szerepelt a középpontban az egri városháza üvegtermében tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az utánpótlás-nevelés fontossága és a női sakk rangjának emelése is azon célok közé tartozik, amelyeket a Magyar Sakkszövetség májusban megválasztott elnökeként a zászlajára tűzött Szabó László. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) elnöki posztját is betöltő, 49 éves sportvezető székfoglalójában az is kimelte: bírja a kormány ígéretét, hogy támogatni fogja a szövetséget abban, hogy pályázza meg a 2024-es sakkolimpia megrendezését. Ehhez az elképzeléshez csatlakoznak megyénkben is, miközben úgy segítenek a sportágnak, ahogy arra már jó ideje nem akadt példa.

 

Majoros Rózsa, Oroján Sándor és Rauch Ferenc Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Majoros Rózsa, Oroján Sándor és Rauch Ferenc (Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap)

– Egerből indult tehetségként Seres Lajos és Gledura Benjámin már letette a névjegyét, Majoros Rózsa pedig jó úton jár, hogy a legkiválóbbak közé jusson – fogalmazott az egri Fidesz ügyvezető alelnöke, Oroján Sándor. – A tehetséges sportoló lány előmenetelét 400 ezer forinttal támogatja a megyeszékhely önkormányzata, míg a 43. Agria Sakkfesztivál rendezési költségeihez egymillió forint a városi hozzájárulás. A rangos eseményhez 500 ezer forinttal szponzorként csatlakozott a Szinva Net Zrt., így piaci támogatóként is sikerült a verseny mögé állítani. A jelentős hagyományokkal rendelkező viadal előversenyeként kiírt utánpótlás megméretés helyszínéül az egri vár Dobó bástyája szolgál, míg a fesztivált a Megyeháza Barkóczy termében bonyolítják le július 15. és 21. között.

Oroján Sándor hozzátette: a jelenleg a megyei bajnokságban szereplő Egri SRSK csapatát jövő szeptemberben szeretnék az NB II-ben tudni, ezzel együtt növelni kívánják az utánpótlás sakkozók számát. Ez utóbbi egész pontosan azt jelenti, arra törekszenek, hogy három éven belül 200 diák tanuljon heti rendszerességel sakkozni.

A sportágat négy és fél éves kora óta űző Majoros Rózsa ősztől a Szilágyi gimnázium tanulójaként léptetheti a bábukat, miután az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájából nemrég elballagott.

A 2024-es – remélhetőleg hazánkban rendezendő – sakkolimpián történő szereplés nagy célként lebeg a hamarosan 2051 Élő-ponttal rendelkező, korosztályában a világranglistán 25. helyen álló fiatal szeme előtt. Ribli Zoltán utánpótlás kapitány által a ifjúsági válogatott keretbe behívott Majoros Rózsa részéről ehhez kiváló alapot nyújt az eddig megszerzett 12 országos bajnoki cím, a két Eb-ezüst, a két Eb-bronz, a két uniós bajnoki cím és a világbajnoki hatodik helyezés. A 2018-as ob-n elsőségből duplázó lány idén harmadik helyen végzett az U19-es ob-n, jövőre pedig arra a pályázik, hogy megnyerje az U20-as versenyt és kvalifikálja magát a felnőtt női bajnokság mezőnyébe.

Rauch Ferenc versenybíróként is jelen lesz az Agria Sakkfesztivál Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Rauch Ferenc versenybíróként is jelen lesz az Agria Sakkfesztivál (Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap)

 

Jelentős segítség

– A magyar nyílt bajnokságot 1987-ben 236 indulóval rendeztük meg, azóta Egeren kívül csak Zalakaros és Budapest adott otthont a versenynek – mondta a Heves Megyei Sakkszövetség alelnöke, az Egri SRSK szakosztályvezetője, Rauch Ferenc. – A 43. Agria Sakkfesztivál lebonyolításához a másfél millió forintos költségvetés, a várbeli és a megyeházi helyszín biztosítása óriási segítséget jelent. Amikor annak idején elkezdtük a sorozatot, azért tettük, mert nem volt pénzünk, és a legolcsóbbnak az számított, ha itthon játszhattak a mieink. Az idei kilenc fordulós fesztiválra nehéz megjósolni, hogy mennyien jönnek, míg a gyerekversenyen bízom benne, hogy 50–60 fiatal asztalhoz ül majd.

 

Forrás: (HEOL) https://www.heol.hu/sport/helyi-sport/egri-sakkelet-nagy-lepesek-elore-1792115/

 

Bódi Csaba (HEOL)    Nyomtatható változat   Szólj hozzá ehhez a cikkhez!

Szerk:webmesterIdő : 2019.06.28.Olvasás :140

<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>

 

 

Eddigi hozzászólások:

Tovább a cikkek kigyüjtött hozzászólásainak oldalára =>


 
A cikkhez regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, egy tetszőleges név megadásával.

Neved / nicked:   
  (Írjál be egy nevet, különben nem megy el a hozzászólásod.)


Humán ellenőrző kód:

Másik_kód_kérése
Írd be ide a fenti képen látható kódot. A a kis nyilakra kattintva kérhetsz egy másikat
 
 STATISZTIKA
 TÁRSOLDALAK

Keresés honlapon


Felhasználónév:

Jelszó:


REGISZTRÁCIÓ
 
TámogatónkPower Szerviz Kft.

Tárhelyszolgáltatónk

Unsoft.hu

Kapcsolat

Levél a webmesternek

 
  Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS és a betlehemi csillag
  TÉVIDŐ - az eltévedt időszámítás gondolgai
  GONDOLGOK
  FORRÁSOK
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  ENNEAGRAM önismereti rendszer
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Elektro-Tec, Gyöngyös
  Ősmagyar nyelvek
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Heves megyei sakkélet
  Gyöngyösi ENERGIA SC sakkegyesülete
  Meglátások
  Boricsev Oleg
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  A gyöngyösi Ringsted utca oldala
  Évelő növények, évelő virágok
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Szekeres Sándor: Egyszerű játékok a sakktáblán
  Szkíta Főnix
  The Scythian Phoenix
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken
 

ONLINE CHESS SCHOOL
AND MATERIAL
COLLECTION

ONLINE
SAKKISKOLA
ÉS ANYAGGYŰJTEMÉNY

 

Szekeres Sándor

Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS

és a betlehemi csillag

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, fájdalmas sebeket szakitva fel a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Megtalálta a valódi betlehemi csillagot, szó lesz a történelmi, a pártus Jézusról, a valós keresztrefeszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora. Talán nem is véltetlen, hogy most íródott meg a könyv - írja - ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek. Ezek alapjait érinti meg ez az írás, új szemléletet adva eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.