Heves Vármegyei Sakkszövetség oldala

Heves és Nógrád vármegyei sakkélet

 
<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>


Bódi Csaba (HEOL)Cikk besorolása: Szövetségi hírek Ifjúsági hírek Egyéb híranyagok

Egri sakkélet: nagy lépések előre


A 2024-es sakkolimpia magyarországi rendezésének lehetősége, a 43. Agria Sakkfesztivál, az NB II-be pályázó egri csapat és Majoros Rózsa ifjúsági válogatottsága szerepelt a középpontban az egri városháza üvegtermében tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az utánpótlás-nevelés fontossága és a női sakk rangjának emelése is azon célok közé tartozik, amelyeket a Magyar Sakkszövetség májusban megválasztott elnökeként a zászlajára tűzött Szabó László. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) elnöki posztját is betöltő, 49 éves sportvezető székfoglalójában az is kimelte: bírja a kormány ígéretét, hogy támogatni fogja a szövetséget abban, hogy pályázza meg a 2024-es sakkolimpia megrendezését. Ehhez az elképzeléshez csatlakoznak megyénkben is, miközben úgy segítenek a sportágnak, ahogy arra már jó ideje nem akadt példa.

 

Majoros Rózsa, Oroján Sándor és Rauch Ferenc Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Majoros Rózsa, Oroján Sándor és Rauch Ferenc (Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap)

– Egerből indult tehetségként Seres Lajos és Gledura Benjámin már letette a névjegyét, Majoros Rózsa pedig jó úton jár, hogy a legkiválóbbak közé jusson – fogalmazott az egri Fidesz ügyvezető alelnöke, Oroján Sándor. – A tehetséges sportoló lány előmenetelét 400 ezer forinttal támogatja a megyeszékhely önkormányzata, míg a 43. Agria Sakkfesztivál rendezési költségeihez egymillió forint a városi hozzájárulás. A rangos eseményhez 500 ezer forinttal szponzorként csatlakozott a Szinva Net Zrt., így piaci támogatóként is sikerült a verseny mögé állítani. A jelentős hagyományokkal rendelkező viadal előversenyeként kiírt utánpótlás megméretés helyszínéül az egri vár Dobó bástyája szolgál, míg a fesztivált a Megyeháza Barkóczy termében bonyolítják le július 15. és 21. között.

Oroján Sándor hozzátette: a jelenleg a megyei bajnokságban szereplő Egri SRSK csapatát jövő szeptemberben szeretnék az NB II-ben tudni, ezzel együtt növelni kívánják az utánpótlás sakkozók számát. Ez utóbbi egész pontosan azt jelenti, arra törekszenek, hogy három éven belül 200 diák tanuljon heti rendszerességel sakkozni.

A sportágat négy és fél éves kora óta űző Majoros Rózsa ősztől a Szilágyi gimnázium tanulójaként léptetheti a bábukat, miután az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájából nemrég elballagott.

A 2024-es – remélhetőleg hazánkban rendezendő – sakkolimpián történő szereplés nagy célként lebeg a hamarosan 2051 Élő-ponttal rendelkező, korosztályában a világranglistán 25. helyen álló fiatal szeme előtt. Ribli Zoltán utánpótlás kapitány által a ifjúsági válogatott keretbe behívott Majoros Rózsa részéről ehhez kiváló alapot nyújt az eddig megszerzett 12 országos bajnoki cím, a két Eb-ezüst, a két Eb-bronz, a két uniós bajnoki cím és a világbajnoki hatodik helyezés. A 2018-as ob-n elsőségből duplázó lány idén harmadik helyen végzett az U19-es ob-n, jövőre pedig arra a pályázik, hogy megnyerje az U20-as versenyt és kvalifikálja magát a felnőtt női bajnokság mezőnyébe.

Rauch Ferenc versenybíróként is jelen lesz az Agria Sakkfesztivál Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Rauch Ferenc versenybíróként is jelen lesz az Agria Sakkfesztivál (Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap)

 

Jelentős segítség

– A magyar nyílt bajnokságot 1987-ben 236 indulóval rendeztük meg, azóta Egeren kívül csak Zalakaros és Budapest adott otthont a versenynek – mondta a Heves Megyei Sakkszövetség alelnöke, az Egri SRSK szakosztályvezetője, Rauch Ferenc. – A 43. Agria Sakkfesztivál lebonyolításához a másfél millió forintos költségvetés, a várbeli és a megyeházi helyszín biztosítása óriási segítséget jelent. Amikor annak idején elkezdtük a sorozatot, azért tettük, mert nem volt pénzünk, és a legolcsóbbnak az számított, ha itthon játszhattak a mieink. Az idei kilenc fordulós fesztiválra nehéz megjósolni, hogy mennyien jönnek, míg a gyerekversenyen bízom benne, hogy 50–60 fiatal asztalhoz ül majd.

 

Forrás: (HEOL) https://www.heol.hu/sport/helyi-sport/egri-sakkelet-nagy-lepesek-elore-1792115/

 

Bódi Csaba (HEOL)    Nyomtatható változat   Szólj hozzá ehhez a cikkhez!

Szerk:webmesterIdő : 2019.06.28.Olvasás :407

<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>

 

 

Eddigi hozzászólások:

Tovább a cikkek kigyüjtött hozzászólásainak oldalára =>


 
A cikkhez regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, egy tetszőleges név megadásával.

Neved / nicked:   
  (Írjál be egy nevet, különben nem megy el a hozzászólásod.)


Humán ellenőrző kód:

Másik_kód_kérése
Írd be ide a fenti képen látható kódot. A a kis nyilakra kattintva kérhetsz egy másikat
 
 STATISZTIKA
 TÁRSOLDALAK

Keresés honlapon


Felhasználónév:

Jelszó:


REGISZTRÁCIÓ
 Tárhelyszolgáltatónk

Unsoft.hu

Kapcsolat

Levél a webmesternek

 
  Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS és a betlehemi csillag
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  ENNEAGRAM önismereti rendszer
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Heves megyei sakkélet
  Meglátások
  Ősmagyar nyelvek
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  Szekeres Sándor: Ringsted utca története röviden
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Unsoft.hu
  Egyszerű játékok a sakktáblán
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken
 

ONLINE CHESS SCHOOL
AND MATERIAL
COLLECTION

ONLINE
SAKKISKOLA
ÉS ANYAGGYŰJTEMÉNY

 

Szekeres Sándor

Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS

és a betlehemi csillag

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, érzékeny pontokat érintve a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Szó lesz a valódi betlehemi csillagról, a történelmi, azaz a pártus Jézusról, a valós keresztre feszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora.
Talán nem is véletlen, hogy most íródott meg a könyv. Ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek.
Ezek alapjait érinti meg a könyv, új szemléletet adva az eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.