Heves Vármegyei Sakkszövetség oldala

Heves és Nógrád vármegyei sakkélet

 
<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>


Szabó IstvánCikk besorolása: Ifjúsági hírek Egyéb híranyagok

Különleges képességfejlesztő módszer alkalmazásáért ismerték el a gyöngyösi iskolát


A Gyöngyösi Arany János Általános Iskola megyénkben elsőként kapta meg a Polgár Judit Sakk Alapítvány kuratóriumától a Sakkpalota program referenciaintézménye címet egy különleges képességfejlesztő módszer alkalmazásáért.

Az iskola tantestülete 2018-ban ismerkedett meg a Polgár Judit nemzetközi sakknagymester nevével fémjelzett Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programmal. Juhászné Dafkó Andrea intézményvezető arról beszélt, hogy Misi Ágnes, az iskola pedagógusa akkor már egy éve tanulmányozta a projektet. Elvégezte a harmincórás akkreditált továbbképzést, s az ott tanultakat tovább adta kollégáinak. Az alapítvány egyedülálló módszertani programjának célja az általános képességfejlesztés, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítése, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlása.

2768504GyolddalvezetofotoJuhaszneDafkoAndreaCZT3021.jpg
Juhászné Dafkó Andrea szerint kiváló a módszer
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

- Misi Ágnes a tanév során folyamatosan megosztotta velünk a sakkszakkörön és a tanítási óráin alkalmazott új módszer tapasztalatait. A bázisóvodánk óvónőinek is megmutatta a programot. Bemutatófoglalkozást tartott a leendő első osztályosoknak. A több éve sikeresen működő, Molnár Dániel által vezetett tehetséggondozó sakkszakkörön kívül a tanórai szünetekben is elindult a sakkélet. A tantermekben és a folyosón elhelyezett játékkészletekhez egyre többen ültek le, és közben tanították is egymást. Emellett a tanórákon is folyamatosan kipróbáltuk a módszert, és az első év pozitív tapasztalatai alapján nagyon jónak találtuk – emlékezett vissza Juhászné Dafkó Andrea.

Az intézményvezető elmondta, hogy tantestületük 2019 augusztusában döntött úgy, hogy az iskola pedagógiai programját kiegészíti a Sakkpalota oktatási programmal. Bekerült a helyi tantervbe az 1–2. osztályban a képességfejlesztő sakk mint választható tantárgy. 3–4. évfolyamon a tantárgyakba integrálva, illetve tehetséggondozás keretében folyik a módszer alkalmazása. Az igazgató kiemelte, a sakk mint eszköz jelenik meg a programban. A sakk elsajátítása nem a cél, hanem az maga a módszer.

– A programban részt vevő tanulók mára nyitottabbak lettek, elfogadóbbak egymással, örülnek egymás sikereinek, türelmesebbek és kitartóbbak. Könnyebben követik a szabályokat, képesek rendszerben gondolkodni, könnyebben veszik észre az összefüggéseket, fejlődik logikai gondolkodásuk, szóbeli kifejezőkészségük, memóriájuk. Nemcsak a tanáraik számára, hanem önmaguk előtt is új képességeik mutatkoznak meg. Szinte minden gyermek szívesen kapcsolódik be a munkába, hiszen a játékon keresztül számukra észrevétlenül történik a komplex fejlesztésük. Az a legnagyszerűbb benne, hogy minden órába integrálható, legyen az olvasás, ének, rajz, fogalmazás, testnevelés vagy matematika – fogalmazott Juhászné Dafkó Andrea.

Az iskola több éve vesz részt az online térben zajló Világsakkfesztiválon. Sakkversenyeken egyéniben és csapatban is több megyei elsőséggel büszkélkedhetnek. Feledhetetlen élményt jelentett a iskola közösségének, hogy tavaly ősszel Polgár Judit online sakkórát tartott nekik.

– A jövőben segítséget szeretnénk nyújtani a program iránt érdeklődő intézményeknek. Szakmai napon fogjuk megmutatni az érdeklődő pedagógusoknak a projekt lehetőségeit a gyakorlatban is. Nyílt nap során a beiskolázás előtt álló óvodások és a szüleik számára is lehetőséget biztosítunk játékos foglalkozásokon a módszer megismerésére. Célunk az, hogy az elkövetkező két-három év munkája alapján a kiemelt referenciaintézmények közé kerüljünk. A napokban kaptuk a felkérést a Polgár Judit Sakk Alapítványtól, hogy az idei Világsakkfesztiválon iskolánk bemutatófoglalkozásokat tartson – összegezte Juhászné Dafkó Andrea.

 

Forrás: HEOL

A cikk eredeti linkje: https://www.heol.h u/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-kepessegfejleszto-modszer-alkalmazasaert-isme rtek-el-a-gyongyosi-iskolat-3996419/

 

Szabó István    Nyomtatható változat   Szólj hozzá ehhez a cikkhez!

Szerk:webmesterIdő : 2021.10.13.Olvasás :262

<<< Előző cikkhezKövetkező cikkhez >>>

 

 

Eddigi hozzászólások:

Tovább a cikkek kigyüjtött hozzászólásainak oldalára =>


 
A cikkhez regisztráció nélkül is hozzászólhatsz, egy tetszőleges név megadásával.

Neved / nicked:   
  (Írjál be egy nevet, különben nem megy el a hozzászólásod.)


Humán ellenőrző kód:

Másik_kód_kérése
Írd be ide a fenti képen látható kódot. A a kis nyilakra kattintva kérhetsz egy másikat
 
 STATISZTIKA
 TÁRSOLDALAK

Keresés honlapon


Felhasználónév:

Jelszó:


REGISZTRÁCIÓ
 Tárhelyszolgáltatónk

Unsoft.hu

Kapcsolat

Levél a webmesternek

 
  Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS és a betlehemi csillag
  www.kisbiro.hu: Közhírré tétetik!
  Szekeres Anna Fotó
  Mocsáry Évelőkertészet
  ENNEAGRAM önismereti rendszer
  Mlinkó István Általános Iskola, Eger
  Eurochess - ONLINE SAKKISKOLA
  Heves megyei sakkélet
  Meglátások
  Ősmagyar nyelvek
  Mellár Mihály: Atlantisz - hol volt, hol nem volt
  Szekeres Sándor: Munkahelyek és a népességcsökkenés
  Szekeres Sándor: Ringsted utca története röviden
  Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái
  UNIX-időbélyeg kiszámítása
  Eurochess - ONLINE CHESS SCHOOL
  Unsoft.hu
  Egyszerű játékok a sakktáblán
  Chess Quotes
  Laws of Chess
  Chess piece names
  Sakk aranyszabályok
  PGN Specification and Implementation Guide
  PGN kódok jelentése (ENG/HUN)
  Chess Glossary
  Sakk kifejezések szótára
  Sakkfigurák nevei más nyelveken
 

ONLINE CHESS SCHOOL
AND MATERIAL
COLLECTION

ONLINE
SAKKISKOLA
ÉS ANYAGGYŰJTEMÉNY

 

Szekeres Sándor

Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS

és a betlehemi csillag

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, érzékeny pontokat érintve a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Szó lesz a valódi betlehemi csillagról, a történelmi, azaz a pártus Jézusról, a valós keresztre feszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora.
Talán nem is véletlen, hogy most íródott meg a könyv. Ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek.
Ezek alapjait érinti meg a könyv, új szemléletet adva az eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.